Jesienne menu seniorów
Jesienne menu seniorów. Dziś w samo południe w zaprzyjaźnionej z Fundacją FONIS restauracji „Kuchnia w Starym Sadzie” rozpoczęły się drugie, i ostatnie już w tym roku, warsztaty kulinarne. Wzięło w nich udział kilkanaścioro niesłyszących i słabosłyszących członków Klubu Seniora „Integracja”. Na stole królowała dynia – jak to na jesień przystało!
Jesienne menu naszych seniorów bowiem to zupa dyniowa i pasztet mięsno-warzywny zapiekany w cieście francuskim. Ponieważ przygotowanie tych dań wymagało sporo pracy i zaangażowania, wszyscy uczestnicy od razu zabrali się do pracy. Robota paliła się w rękach. Trzeba było obrać i pokroić dynię, a także przygotować inne warzywa potrzebne do zrobienia zupy oraz pasztetu. Gotowanie, duszenie, blanszowanie to tylko niektóre czynności, które uczestnicy musieli wykonać, aby na stole pojawiły się w końcu smaczne potrawy. Ponadto trzeba było cierpliwie poczekać na efekty kulinarne naszej pracy. Ale warto było! Potrawy wyglądały i smakowały znakomicie. Każdy z uczestników zabrał ze sobą do domu przygotowane potrawy. Dzięki temu również domownicy mogli spróbować pyszności przygotowanych podczas dzisiejszych warsztatów.
Przypomnijmy, że gotowanie naszych seniorów już od dwóch lat odbywa się pod okiem pani Beaty, która ma spore doświadczenie w branży kulinarnej. A seniorzy z Klubu Seniora „Integracja” bardzo lubią te zajęcia, a chętnych do udziału w nich jest zawsze wielu.
Jesienne menu seniorów to warsztaty kulinarne, które odbyły się w ramach realizacji zadania publicznego: „Działania na rzecz wrocławskich seniorów w latach 2020-2021 – Aktywny senior” współfinansowanego ze środków Gminy Wrocław (www.wroclaw.pl).